Lipova este localizata in partea de vest a Romaniei, in judetul Arad, la distante egale de punctul cel mai vestic al judetului respectiv Nadlac si de limita de est a judetului Zam. Coordonatele geografice ale orasului sunt 460 21′ lat. N si 210 30′ long.E.
Orasul Lipova este situat la 34 km fata de municipiul Arad, la contactul Culoarului Muresului cu Muntii Zarandului, Campia de Vest si Dealurile Lipovei.
Orasul are in componenta doua localitati rurale Radna si Soimos, ocupand impreuna o suprafata de 134,6 km2.
Lipova este traversata de doua cai de comunicatie importante: Drumul National 7, situat pe malul drept al Muresului si Calea Ferata Arad – Radna – Simeria – Brasov – Bucuresti.
Prima atestare documentara a orasului Lipova dateaza din anul 1314 sub denumirea de Lipva. In anul 1324 asezarea este mentionata sub denumirea de castellanus de Lypua, topic ce reflecta caracterul fortificat al asezarii de la acea vreme. Șoimosul este atestat documentar din anul 1278 sub denumirea de Solymos (1319 – castellanus de Solumus), iar Radna este mentionata in anul 1440. Asezat la rascrucea drumurilor ce duc spre Transilvania, Banat si Tara Romaneasca, orasul Lipova a avut parte de o istorie extrem de zbuciumata. Amplasarea strategica de la iesirea Muresului din defileu a facut din orasul Lipova un centru extrem de ravnit. Astfel, dupa invazia tatarilor din anul 1241 sunt refacute fortificatiile si in jurul cetatii prinde contur viitoarea asezare urbana. De numele cetatii sunt legate nume sonore ale istoriei precum sunt Iancu de Hunedoara, Matei Corvin, Gheorghe Doja, Ioan Zapolya etc.
Rezervatia naturala “Balta Șoimos”, Cetatea Șoimos, Manastirea “Sfanta Maria” din Radna, biserica “Buna Vestire” din Șoimos, ansamblul bisericii “Adormirea Maicii Domnului”, muzeul orasenesc, bazarul “Sub dughene” (bazarul turcesc), ansamblul urban din jurul primariei (str. Nicolae Balcescu) si nu in ultimul rand statiunea balneoclimaterica unde au fost puse in valoare izvoare minerale cu efecte curative care ar trebui sa fie destinatii precise pentru orice turist din tara sau din strainatate care viziteaza aceste locuri.
Statiunea baneo-climaterica Lipova se gaseste 3 km de centrul orasului, intr-o regiune impadurita, la altitudinea de 138 m. Apele minerale de la Lipova sunt indicate in tratarea afectiunilor tubului digestiv si afectiunilor cardio-vasculare.
RELIEF
Orasul este situat la contactul Muntilor Zarandului cu Dealurile Lipovei, Campia de Vest si Defileul Muresului. Localitatea cuprinde vatra Lipovei situata de o parte si de alta a Muresului, incepand de la maluri prin lunca si pana la terasele de pe dealuri.
Muntii Zarandului : sunt munti de altitudine mica, incadrati fiind in grupa Muntilor Apuseni . Acestia sunt situati pe partea dreapta a Muresului, avand forma unor platouri joase, intrerupte de vai (valea Soimosului, Valea Radnei, Valea Radnutei, Valea Cladovei).
Dealurile Lipovei : se constituie intr-o unitate bine individualizata situata in partea de sud si sud-est a Lipovei. Aceste dealuri s-au constituit din fostele albii ale Muresului de pe versantii actuali ai dealurilor, pe unde curgea odata si de unde s-a retras cu timpul in actuala albie, lasand terasele si lunca pe care se afla actuala Lipova de azi.
Campia si Lunca Muresului: campia in zona Lipova lipseste. Locul ei este luat de o lunca larga care ia forma de golf, in aval de Lipova si de defileu, in amonte.
CLIMA
Lipova se incadreaza in zona climatului temperat cu influente submediteraniene, oceanice si temperat continentale. Valoarea medie multianuala se situeaza in jurul a 9-10 grade C.
Adresa: Str. Nicolae Balcescu, nr. 26, cod: 315400, jud. Arad
Tel: 0257 – 563067
Fax: 0257 – 561133
E-mail: primarialipova@inext.ro ; secretarlipova@yahoo.com
Internet: http://primarialipova.ro/
Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.
Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!