Halmagiu

Comuna Halmagiu este situata in depresiunea cu acelasi nume, la confluenta raului Halmagel cu Crisul Alb, la poalele Muntilor Bihor, si are o suprafata administrativa de 8400 ha.Halmagiu Arad

Halmagiu este situat in depresiunea cu acelasi nume, la poalele muntelui Gaina.

Fata de resedinta judetului, municipiul Arad, Halmagiu este la o distanta de 136 km iar fata de orasul cel mai apropiat, Brad, se afla la o distanta de 28 km, acest oras aflandu-se in judetul Humedoara.

Comunica cu celelalte localitati din jur prin drumuri comunale, comunica cu orasul Brad si Arad prin linia ferata care strabate partea de vest a localitatii Halmagiu, unde se afla si gara. Comuna Halmagiu mai comunica cu cele doua orase si prin soseaua nationala numarul 76.

Prima atestare documentara a localitatii Halmagiu dateaza din anul 1390. Celelalte sate sunt atestate documentar dupa cum urmeaza: Satele Banesti, Bodesti si Ionesti in anul 1441, Brusturi in anul 1360, Cristesti in anul 1464, Leasa, Tisa si Tarmure in anul 1439, Lestioara in anul 1477 si Poenari in 1760-1762.

Desi economia comunei este una predominant agrara, in ultima perioada sectorul economic secundar si tertiar au avut evolutii ascendente. Comuna este cunoscuta ca un important bazin pomicol. Mica industrie-artizanala, a facut din comuna Halmagiu un important centru de cojocarit si de confectionare a uneltelor din lemn. Dintre resursele exploatabile ale comunei amintim andezitul, minereurile complexe si argilele vargate.

Comuna Halmagiu este si un important areal de convergenta turistica a judetului.

Primaria Halmagiu

Adresa: Str.Primariei, nr. 9, cod 317160, jud. Arad
Tel: 0257 – 319202
Fax: 0257 – 319244
Email: primariahalmagiu@yahoo.com
Internet: www.primariahalmagiu.ro

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!