Orasul Curtici, situat la o distanţa de 21 km faţa de municipiul Arad, este amplasat in partea vestica a judeţului Arad si este cel mai important punct de legatura pe calea ferata cu Europa centrala si de vest al Romaniei. Teritoriul administrativ se intinde pe o suprafaţa cca. 7970 ha in Campia Santanei, campie ce este caracterizata in zona orasului de nisipurile grindurilor formate de vechile braţe ale Muresului, azi stabilizate de plantaţii de viţa de vie.
Prima atestare documentara a orasului Curtici dateaza din secolul al XVI-lea, respectiv din anul 1519, iar in anul 1998 localitatea a implinit 30 de ani de la declararea ei ca asezare urbana.
Economia orasului este intr-o continua ascensiune. Potenţialul agricol al zonei, poziţia favorabila de la graniţa de vest a Romaniei, apropierea de municipiul Arad, prezenţa magistralei de cale ferata ce face legatura cu Europa occidentala (gara Curtici a fost data in folosinţa in anul 1921 odata cu crearea vamei sunt principalele atuuri economice care fac din orasul Curtici un pol de convergenţa economica).
Teritoriul Curtici este situat in partea de vest a Romaniei, in imediata apropiere a frontierei de stat cu Ungaria. Fata de coordonatele geografice, comuna este situata la 46gr21’20″ latitudine nordica si la 21gr18’22″ longitudine estica, deci, cu aproximativ 1gr mai spre Est fata de extremitatea vestica a tarii. Asezarea in latitudine ne arata ca localitatea este situata in zona de clima temperata, iar asezarea in longitudine incadreaza comuna matematic in al doilea fus orar fata de meridianul Greenwich, respectiv in extremitatea lui estica. Totusi, conventional, orasul face parte din al treilea fus orar, in care este situata ce a mai mare parte a teritoriului tarii si a fost adoptat pentru intreg intinsul tarii. In functie de acest fus orar se da ora oficiala. In ultimii ani ora oficiala se decaleaza inainte sau inapoi cu o ora. Calculand geografic ora locala, constatam ca Soarele ajunge deasupra meridianului Curticiului abia la ora 12 si 31 minute. Deci, real, cand bate gongul ora 12 (ora oficiala), la Curtici este doar ora 11 si 29 minute.
Din hartile privind asezarea orasului Curtici in cadrul judetului, reiese ca Curticiul se afla in partea de nord a judetului Arad.
Departarea de resedinta Arad, centru administrativ al judetului este de 17 km.
La nord, Curticiul se invecineaza cu Ungaria si comuna Macea, la est cu satul Andrei Saguna, la sud cu hotarul satului Sampaul si Sofronea, iar la vest cu hotarul Dorobanti. Aceasta asezare in zona de frontiera, cat si legaturile cu orasele mari cum sunt Aradul, Timisoara, Oradea, ne favorizeaza, unele din ramurile economiei dezvoltate in ultima vreme fiind legate si de asezarea favorabila.
Agricultura
Orasul Curtici dispune de o suprafata de 9359 ha teren agricol, din care, 8753 ha arabil. In prezent, in agricultura se desfasoara activitatea un numar de 4 asociatii agricole cu capital privat, cea mai reprezentativa si cu rezultate demne de remarcat fiind Combinatul Agroindustrial, care detine o suprafata de 3500 ha teren arabil, avand 1800 de membri asociati cu capital privat.
Combinatul agroindustrial are o activitate complexa. In afara suprafetei agricole, are in subordine un complex de porci, ferma de vaci, 2 ha de sera, o sectie proprie de mecanizare, ajungand la o integrare aproape totala: productie, prelucrare, industrializare si desfacere a produselor.
Zona orasului, datorita fertilitatii solului, constituie un important bazin legumicol, un numar mare de gospodarii avand amenajate sere si solarii, contribuind cu importante cantitati de produse in pietele aradene. De asemenea se mai cultiva cereale si plante tehnice, obtinandu-se productii din cele mai bune.
Adresa: Str. Primariei nr. 47 cod 315200, Curtici, jud. Arad
Tel: 0257 – 465723
Fax: 0257 – 464130
E-mail: primar@primariacurtici.ro
Internet: www.primariacurtici.ro
Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.
Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!