Comuna Craiva este situata in zona de contact a campiei inalte a Susagului cu Dealurile Marausului si Muntii Codru-Moma, pe cursul raului Sartis, avand o suprafata administrativa de 11490 ha. Din punct de vedere administrativ, in componenta comunei intra zece sate: Craiva – sat resedinta de comuna situat la o distanta de 85 km fata de municipiul Arad, Chislaca, Ciuntesti, Coroi, Maraus, Rogoz de Beliu, Stoinesti, Susag, Siad si Talmaci.
Prima atestare documentara a localitatii Craiva dateaza din anul 1344. Satele Chislaca, Coroi, Maraus, Stoinesti, Susag si Talmaci sunt atestate documentar in anul 1828, satul Ciuntesti in anul 1587, Rogoz de Beliu in anul 1552 si satul Siad in anul 1344.
Desi economia comunei este una predominant agrara, in ultima perioada sectorul economic secundar si tertiar au avut evolutii ascendente. Dispunand de un fond forestier de peste 4000 ha, activitatile legate de exploatarea si prelucrarea lemnului sunt bine reprezentate in economia locala.
Pentru turisti, comuna Craiva reprezinta un areal de mare atractie datorita pitorescului Vaii Marausului si Vf.-lui Garbei. Biserica de lemn din satul Ciuntesti purtand hramul “Buna Vestire” ce dateaza de la 1725 si pictata la interior, in stil bizantin, cu picturile realizate pe panza sau pe lemn de tei si lipite pe peretii de scandura, este principalul obiectiv turistic ale comunei.
Adresa: Principala, nr. 108, 317095
Tel: 0040 257 324125
Fax: 0040 257 324100
E-mail: primariacraiva@artelecom.net
Internet: http://comuna-craiva.ro/
Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.
Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!