Buteni

Comuna Buteni este situata in vestul Romaniei,  in Depresiunea Sebis, la poalele Dealurilor Cuiedului, in partea central – estica a judetului Arad. Localitatea de resedinta a comunei fiind localitatea Buteni, aflata pe paralela de 45° 07′ a emisferei nordice si meridianul 22° 50′ longitudine estica.

Comuna Buteni a fost atestata documentar in anul 1332.Buteni Arad

Comuna Buteni are urmatoarele localitati componente: Buteni – localitate resedinta de comuna, Berindia – sat apartinator, Cuied – sat apartinator, Paulian – sat apartinator.

Buteni dispune de o suprafata de 9667 ha  impartita astfel:

Teritoriul se caracterizeaza prin altitudini variate, cu aspect atat de ses in lunca Crisului Alb si in zona nord-estica, cat si deluros in rest, cu altitudini ce depasesc pe alocuri 250 m , amplasat in zona de conjuctie a Campiei de Vest cu muntii Zarandului, Codru Mona anuntand zonele mai inalte din vestul judetului, a Muntiilor Apuseni.

Localitatiile comunei Buteni sunt amplasate in zona de deal a judetului Arad, cu altitudini maxime de 160 m fata de nivelul Marii Baltice.

In zona teritoriului administrativ predomina o intindere a solurilor cu fertilitate medie, chiar ridicata, in albia majora a Crisului Alb, ceea ce face ca fondul funciar sa fie apreciabil.

Pe teritoriul comunei exista cursuri de apa de suprafata, vai, paraie ce deverseaza in Crisul Alb, ce strabate teritoriul in zona estica, dinspre sud catre nord, localitatile aflandu-se in bazinul hidrologic al Crisului Alb.

Valea Crisului are un fond climatic temperat – subcontinental cu influente oceanice si diferentieri topoclimatice insemnate, datorita fragmentarii releliefului.

Bazinul Crisului Alb are un aspect detritic si simetric, colectind apele din partea de sud si sud-vest a Muntilor Apuseni.

In raza comunei Buteni nu s-au identificat si nu sunt in exploatare resurse ale solului, notabile.

In teritoriul comunei Buteni se regaseste o suprafata de 2497 ha paduri, in cea mai mare parte de foiase. Mai exista si o mare varietate de pomi fructiferi, pana in 1990 exploatati in cadrul fermelor pomicole din localitate, in prezent fiind exploati in proportie mica de cetatenii reimproprietariti in urma Legii 18/1991.

Populatia ocupata in agricultura si o parte din cei pensionati lucreaza pe o suprafata de 2822 ha teren arabil, 3206 ha pasuni, 680 ha fanete, 37 ha vii, livezi 636 ha, dar se ocupa si cu cresterea animalelor (bovine, ovine, porcine, cabaline) si a pasarilor de pe langa gospodarie.

Primaria Buteni

Adresa:  Str Principala nr.78, jud. Arad
Tel:  0257  - 320129
Fax: 0257 – 320045
Internet: www.buteni.ro

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!