Barsa

Comuna Barsa este situată în Depresiunea Sebiş, pe stânga Canalului Morilor şi are o suprafaţă administrativă de 5174 ha. Satele care intră în componenţa comunei sunt: Bârsa – sat reşedinţă de comună situat la o distanţă de 77 km faţă de municipiul Arad, Aldeşti, Hodiş, Voivodeni.

Comuna Barsa a fost atestata documentar in 1489.Barsa Arad foto

Relief
Teritoriul administrativ al comunei ocupa un relief colinar(o campie inalta)pe albia raului Crisul Alb si a paraului Valea Hodisului. Terenul este relativ plat, denivelarile fiind domoale. Campul vizual este deschis. Altitudinile sunt in jur de 300 metri.
La sud de comuna Barsa inaltimea reliefului creste rapid spre Muntii Zarandului,iar in est si nord-est,dar la distanta mai mare, spre muntii Codru Moma.

Clima
Clima este temperat-continentala cu influente mediteraneene, cu cele patru sezonuri repartizate aproximativ egal de-a lungul anului. Lantul de munti din est-nord-est feresc zona de nuantele excesive ce caracterizeaza partea de sud-est a tarii, valorile temperaturilor fiind usor atenuate comparativ cu ale acestor zone. Totusi temperaturile maxime care s-au inregistrat au fost de +34 – +35grade C vara si de -27 – -28grade C iarna.

Reteaua Hidrografica
Reteaua hidrografica a comunei Barsa este alcatuita din raul Crisul Alb ce curge prin zona de nord a comunei, paraul Hodis, afluent al Crisului Alb si Canalul Morilor.

Paralel cu paraul Hodis s-a construit satul Hodis. Paraul izvoraste din zona muntoasa din sud si coboara spre nord, spre valea Crisului Alb, marginind satul Barsa in sud si apoi la est prin Canalul Hodisului. Canalul Morilor curge de asemenea prin estul si nordul satului Barsa. Cursul Crisului Alb este plin de meandre. Se produc inundatii pe portiunile neregularizate ale raurilor.

Pe teritoriul comunei mai exista Valea Ciunganilor, intre satele Aldesti si Voievodeni si raul Teuz la granita de nord a comunei. Panza de apa freatica variaza intre 3 si 20m adancime, cu unele variatii sezoniere. De mentionat ca in zona satului Hodis panza de apa freatica este la o adancime mai mare.

Solul si Vegetatia
Solul este aluvionar de lunca, argilos. Este bun pentru agricultura cu mentiunea ca exista terenuri cu limitari in cazul utilizarii ca arabil, din cauza inundabilitatii frecvente pe terenurile din lunca Crisului Alb, si pe valea Hodisului. Se cultiva cereale: grau, porumb, orz, ovaz, de asemenea plante tehnice: canepa, sfecla de zahar, tutun, floarea soarelui. In livezi cresc pomi fructiferi: meri, peri, ciresi, visini, gutui, etc.

Profilul economic al comunei Barsa este cel agricol. Din totalul terenului agricol cea mai mare parte este suprafata arabila(63,80%). O suprafata considerabila este si cea acoperita de pasuni necesare cresterii animalelor.
Din cauza conditiilor fizico-geografice solul, desi favorabil practicarii agriculturii,prezinta in mare parte exces de umiditate din cauza inundabilitatii frecvente si foarte frecvente pe terenurile din lunca, in special in zonele de confluenta ale raurilor. Culturile dominante sunt cerealele. S-a constatat scaderea suprafetelor cultivate cu plante tehnice(canepa si sfecla de zahar). In ceea ce priveste suprafata agricola, aceasta este privata in proportie de 100%. Indicatorul de arealitate (teren agricol/locuitor) este de 2.25ha/loc.

Primaria Barsa

Adresa: Principala nr. 200, Barsa, jud. Arad, 317025
Telefon: 0257 – 321101 / 0257 – 321219
Fax: 0257-321101 / 0257 – 321219
Internet: www.comunabirsa.ro

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!