Agricultura judetului

Judeţul Arad este situat în zona de vest a României pe ambele părţi ale râurilor Mureş şi Crişul Alb. Suprafaţa sa, a şasea ca mărime din ţară, este de 7.754 de km². Judeţul Arad este delimitat la sud de judeţul Timiş, la nord de judeţele Bihor şi Alba, iar la est de judeţul Hunedoara. În partea sa vestică se învecinează cu Ungaria.

În judeţul Arad există peste 280 de localităţi: Municipiul Arad , 9 oraşe, 68 comune şi peste 200 aşezări rurale. Judeţul Arad are o populaţie de aprox. 462.500 locuitori.

Poziţia geografică îi conferă statutul de principală poartă vestică a României. Relieful e dispus gradual, pornind de la est spre vest: munţi nu foarte înalţi, dealuri, câmpii. Cele mai înalte zone de relief se găsesc în nord-est şi fac parte din grupa Carpaţilor Occidentali (Munţii Codru Moma şi Zărandului). Cel mai înalt vârf, Găina (1.488 m) se află în Munţii Bihorului, la limita dintre judeţele Arad, Bihor, Hunedoara şi Alba.

Clima este moderat-continentală. Iernile nu sunt caracterizate de temperaturi foarte scăzute. Verile se definesc prin temperaturi medii ce variază între 18°C şi 25°C. Media precipitaţiilor se situează, anual, între 566 -1200 ml, în funcţie de altitudine.

Oraşele şi comunele judeţului Arad:

Oraşe:

Municipiul Arad
Chişineu Criş
Curtici
Ineu
Lipova
Nădlac
Pâncota
Pecica
Sântana
Sebiş

Comune:

Almaş
Apateu
Archiş
Bârsa
Bârzava
Bata
Beliu
Birchiş
Bocsig
Brazii
Buteni
Cărand
Cermei
Chisindia
Conop
Covasânţ
Craiva
Dezna
Dieci
Dorobanţi
Fântânele
Felnac
Frumuşeni
Ghioroc
Grăniceri
Gurahonţ
Hălmagel
Hălmagiu
Hăşmaş
Igneşti
Iratoşu
Livada
Macea
Mişca
Moneasa
Olari
Păulis
Peregu Mare
Petriş
Pilu
Pleşcuţa
Săvârşin
Secusigiu
Seleuş
Semlac
Sintea Mare
Socodor
Şagu
Şeitin
Şepreuş
Şicula
Şilindia
Şimand
Şiria
Şiştarovăţ
Şofronea
Târnova
Tauţ
Ususău
Vârfurile
Vărădia de Mureş
Vinga
Vladimirescu
Zăbrani
Zădăreni
Zărand
Zerind
Zimandul Nou

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!