Timiș

Judetul Timis este situat in vestul tarii, unde Romania se invecineaza cu Serbia si cu Ungaria. La est se margineste cu judetul Hunedoara, la sud-est cu judetul Caras-Severin si la nord cu judetul Arad, punctele extreme ale judetului fiind cuprinse intre coordonatele 20º16′ (Beba-Veche) si 22º33′ (Poieni) longitudine estica, 45º11′ (Latunas) si 46º11′ (Cenad) latitudine nordica.

Cu o suprafata de 8.697 Km2, Timisul detine 3,6% din teritoriul Romaniei, ocupand ca intindere locul I pe tara.

Forma de relief predominanta este campia, care acopera partea vestica si centrala a judetului, patrunzand sub forma unor golfuri in zona dealurilor, pe vaile raurilor Bega si Timis. In estul judetului se desfasoara dealurile premontane ale Poganisului si partea sudica a podisului Lipovei. Inaltimile maxime corespund culmilor nord-vestice ale masivului Poiana Rusca, culminand cu varful Padesul (1.374 m).

Clima este temperata de tranzitie cu influente submediteraneene. Temperatura medie anuala este de 10,7º C (1901 – 1990), inregistrandu-se maxima de 41º C in data de 16.08.1952 si minima de – 35,3º C in 29.01.1963.
Teritoriul judetului Timis este strabatut de la est la sud-vest de raurile Bega si Timis. In nord isi urmeaza cursul, de la est spre vest, raurile Mures si Aranca.

jarta-judetului-timis

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!