Covasna

Judeţul Covasna este situat în colţul de sud-est al Transilvaniei, în curbura Carpaţilor, denumirea lui istorică fiind Judeţul Trei Scaune, format în 1876 din Scaunele Sepsi, Kézdi şi Orbai-reşedinţe administrative stabilite conform organizării administrativ-teritoriale a secuimii. Se învecinează cu judeţele Harghita, Vrancea, Buzău, Bacău şi Braşov.

harta-covasna

Limitele administrative actuale ale judeţului au fost trasate după reorganizarea administrativ-teritorială a ţării din anul 1968. Având o suprafaţă de 3.705 km2 şi 222.449 de locuitori, judeţul are două municipii, 3 oraşe şi 40 de comune.

Printre acestea amintim: Sfântu Gheorghe – municipiul reşedinţă de judeţ, cu o dezvoltare dinamică şi cu cei aproape 61.543 de locuitori municipiul Târgu Secuiesc – “oraşul breslelor”; Baraolt – oraş cu potenţial turistic; Covasna – oraşul celor “1000 de izvoare“, din care marea majoritate au proprietăţi terapeutice, este un centru de tratament şi turistic atractiv; precum şi Întorsura Buzăului, plaiul mioritic românesc, situându-se într-o regiune pitorească.

Pe lângă ramurile industriei tradiţionale – exploatarea lemnului, agricultură, industria textilă, industria alimentară, construcţii – au o pondere însemnată în economia judeţului şi acele ramuri noi, moderne ale industriei, cum ar fi industria turismului.

Potenţialul turistic al judeţului este unul de excepţie, caracterizându-se prin elemente naturale şi antropice de mare valoare, care se îmbină armonios cu varietatea peisajelor, bogăţia şi diversitatea izvoarelor de ape minerale, vegetaţia şi fauna caracteristică şi nu în ultimul rând cu elementele hidrografice şi de relief.

Lasă un răspuns


Copierea textelor, imaginilor etc de pe www.putereagricola.ro este permisa cu conditia de a se preciza sursa (cu link activ) si autorul.

Pentru cei care sunt mandri ca traiesc in Romania si au cunostinta de lucruri utile, frumoase din judetul, comuna, satul lor, ii invitam sa ne trimita informatiile la adresa romania@putereagricola.ro pentru a putea fi postate pe website. Va multumim ca vreti sa faceti parte din comunitatea PutereAgricola.ro!